Steeds meer wordt manuele lymfedrainage toegepast door specialisten, fysiotherapeuten en gecertificeerd masseurs.

Wat is Manuele Lymfedrainage ?
Manuaele lymfedrainge is een hele rustige en zachte massagetechniek, speciaal bedoelt voor het bestrijdien van lymfeoedeem. Dr. Vodde ontwikkelde deze techniek rond 1930. Er wordt vooral gewerkt met een "drukfase", waarbij de lymfe in het lymfevat komt en een "drukloze fase", waarbij de lymfevaatjes weer sluiten en het kan worden afgevoerd.

Met de lymfe kunnen tevens de afvalstoffen uit het weefsel worden afgevoerd. Niet alle afvalstoffen kunnen namelijk door het bloed worden afgevoerd, de grootste eiwitdeeltjes kunnen alleen via de lymfevaten uit het weefsel komen. Deze eiwitten zorgen, als ze in het weefsel blijven, voor een aanzuiging van vocht, waardoor een oedeem uiteindelijk kan ontstaan.

Lymfeoedeem is een aandoening die wordt veroorzaakt door het niet goed functioneren van het lymfestelsel. Dit kan ontstaan door een medische (vaak oncologische) ingreep. Dit is het zogenaamde secundaire lymfoedeem. Deze aandoening kenmerkt zich door een dikke arm of been met als klacht zwaar gevoel, pijn en beperking bij het bewegen. De behandeling vind vaak plaats op verwijzing door een arts. De behandleling richt zich op het niet verder doen toenemen van het oedeem.